Drtinova rozhledna

čtvrtek 16. června 2016 Chotilsko, Česká republika

V krajině středního Povltaví se nachází rozhledna, která má za sebou zvláštní historii. Byla postavena již v roce 1926 na počest Prof. PhDr. Františka Drtiny, který sem chodíval i se svými přáteli (např. Aloisem Jiráskem), podle něho je dnes pojmenována i naučná stezka, která vede právě k rozhledně. Nastal rok 1967 a komunisty byla rozhledna stržena, několik let se pak pokoušeli turističtí nadšenci, obce i syn pana Drtiny o znovupostavení rozhledny. To se povedlo až v roce 2015, kdy byla Drtinovo rozhledna znovu postavena a otevřena. 













My jsme se na naučnou stezku dostali z louky, takže jsme nešli přímo po trase, spíš to ani nebyl náš cíl. Jen jsme autem zastavili u cesty a šli se projít na louku. Pak jsme na mapě zjistili, že kousíček dál je rozhledna. Po cestě ani na rozhledně jsme nikoho nepotkali, je to tady trošku schované místo, kde je klid a neskutečné nádherné výhledy na okolí.

Zajímavost
Na Šumavě na vrchu Boubín, stojí úplně stejná rozhledna.

Kočárek jsme sebou nebrali, měli jsme malou v nosítku, ale ten kousek cesty, co vedl k rozhledně by snad na kočárek šel, jezdí zde i cyklisti, takže cesta je široká. Jen je to prostě cesta v lese, takže počítejte s tím, že jsou přes cestu kořeny stromů.

Tip na výlet v okolí
Po návštěvě rozhledny se určitě vydejte na přehradu, která se nachází kousíček. Půjčit si loďky a strávit tak hezký den. Anebo pokud nebudete mít rozhledny dost kousek dál se nachází rozhledna Veselý vrch, o které jsem již taky psala a taky jsme jí navštivili.

Vstup 
bezplatný, nikdo tam není na žádné pokladně nic, ani občerstvení